Életrajz

Gáspár Ferenc

Szakmai önéletrajz

Születtem 1957 április 26-án, Budapesten.

 

Szakmai tanulmányok

Tanárképző Főiskola, magyar-történelem szak, Eger

MÚOSZ Újságíróképző Iskola, Budapest

 

Fontosabb munkahelyi tapasztalat

1975-1983 Állami Könyvterjesztő Vállalat  - könyvkereskedelem

1984-1994 Vörösmarty Mihály Általános Iskola – magyar és történelem tanítás

2002 óta Coldwell Könyvek kiadó – könyvkiadás menedzselése és Rendhagyó történelemóra tartása hazai és külföldi magyar iskolákban

 

Szépírói munkásságom

 1993 óta publikálok külöböző irodalmi lapokban. Novelláim és kritikáim megjelentek a Lyukasóra, az Élet és Irodalom, a Kortárs, a Pannon Tükör, az Előretolt Helyőrség hasábjain, az Irodalmi jelenben, a Spanyolnátha internetes művészeti folyóiratban, az olvasat.hu-ban, valamint különböző antológiákban.

 

Újságíróként dolgoztam többek a Pesti Műsornak, írtam a Demokratába, szerkesztettem az RTV Részletest, a Magyar Nemzetet (olvasószerkesztő), és a Két Zsiráf gyermekújságot.

Jelenleg rendszeresen a Magyar Krónikába és az Irodalmi Jelen online és papíralapú változatába írok.

Ifjúsági történelmi regényeim

A Johnny Fortunate kalandjai alcímű sorozat kötetei, 2001és 2014 között jelentek meg, ebben a sorrendben: A strucc vére, A strucc terjeszkedik, A strucc halála, A sárkány pallosa, A sárkány harca, A sárkány álma, A holló felrepül, Pogányokkal táncoló, A holló a Napba száll.

 

Egyéb művek

2007-ben jelent meg a Pont Kiadó gondozásában a Magyar Napló regénypályázatán különdíjat nyert Ördögvér című regényem.

 

2015 őszén Trubadúrvarázs c. regényemre az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) Szépirodalmi kollégiuma alkotói támogatásában részesültem, a regény Janus címmel 2017 őszén jelent meg a Historycum és a Coldwell Könyvek közös kiadásában.

 

2016-ban jelent meg szakmai körökben nagy sikert aratott monográfiám Pósa Zoltánról, Pósa Zoltán, akinek nyitott könyv az élete címmel. A kötet az NKA könyvkiadói kollégiumának támogatásában részesült.

 

2017-ben újból NKA alkotói ösztöndíjban részesültem A holló jegyében munkacímű regényemmel, a mű végleges címe Galeotto lett, 2019-ben jelent meg az NKA könyvkiadói kollégiuma támogatásával.

2018 január 20-án, a Magyar Költészet Napján rendhagyó óráimért megkaptam a Magyar Kultúra Lovagja elismerést.

 

2018-ban jelent meg Ördögvér és vámpírangyal című kötetem, mely eddig csupán újságokban napvilágot látott elbeszéléseimet, és a fentebb már említett kisregényt tartalmazza.

2020-ban NKA alkotói támogatást kaptam a trilógia harmadik része,
az Én, Mátyás király megírására.

 

A kiadó

2002-ben feleségemmel hoztuk létre a Coldwell Könyvek Kiadót, mely eddig már több alkalommal NKA támogatásban részesült.

Tagja vagyok a Magyar Írószövetségnek és a Történelmi Regényírók Társaságának. Utóbbi társaság három antológiájában (Mítoszok és legendák, Oratores Bellatores Laboratores, Évszázadok ösvényein) hosszabb elbeszéléssel jelentkeztem.

 

Rendhagyó történelem és magyar órákat

(ezek egyben rendhagyó tanórák, másfelől író-olvasó találkozók) 2002 óta tartok, Magyarországon számtalan alkalommal, határon kívül pedig jártam már a Felvidéken (Kassa, Párkány, Léva), Erdélyben (Nagykároly, Szatmárnémeti, Csanálos, Kálmánd, Nagyvárad, Nagyszalonta, Szék, stb.), de legtöbbször Kárpátalján. (Verbőc, Beregszász, Aknaszlatina, Beregsom, Izsnyétye, Mezőkaszony, Som, Péterfalva, stb.)

 

Budapest, 2018 szeptember 18.

Gáspár Ferenc

Író & Történelem és Irodalom tanár

"Al Dente makes you smile"

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

© 2018, Gáspár Ferenc

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now